האזינו למאמר מפי המחבר
תוכן עניינים
הקדמה
ימים בהם היינו צריכים בהכרח להיות מפתחים על מנת לבנות אתר מזמן עברו מהעולם. נכון, בנייה ופיתוח של אתר עדיין דורשים כמות לא מבוטלת של ידע ועל מנת לבנות אתר טוב, צריך להכיר אינספור דקויות ולהקפיד על עקרונות מסוימים, שיאפשרו בניה איכותית באמת. אבל זה לא אומר שאין כלים שיאפשרו למישהו בעל היכרות טובה עם האינטרנט וללא כל כישורי פיתוח לבנות אתר שיראה לא רע בכלל. כיצד? כאן תוספים שונים שהם בוני עמודים בוורדפרס (WordPress Page Builders, בילדרים) נכנסים לתמונה.
אך קודם, בוא נעשה לך קצת סדר.
מה זה וורדפרס (WordPress)?
הגדרה ותפקיד מרכזי של מערכת ניהול תוכן
לפני שמערכות ניהול תוכן הגיחו לעולם, ניהול אתר היה משימה קשה. כל עמוד אינטרנט היה מיוצג באמצעות קובץ בשרת, לעשות שינוי רוחבי באתר (למשל, לשנות מספר טלפון או להחליף לוגו) היווה משימה לא פשוטה – השינוי היה צריך להתבצע בכל קובץ בנפרד.
ואז נולדו מערכות ניהול תוכן, הצעד הבא באבולוציה של אתרי אינטרנט. מערכת ניהול תוכן כוללת ממשק ויזואלי לעריכת דפי האתר, ממשקי ניהול, הגדרות שונות ואת כל המידע היא שומרת בבסיס נתונים. מערכות אלו מייצרות את עמודי האתר באופן דינמי.
זאת אומרת, כשהמבקר נכנס לעמוד מסוים, מערכת ניהול תוכן פונה לבסיס הנתונים, שולפת את כל ההגדרות והתכנים של אותו עמוד, יוצרת אותו ושולחת לדפדפן של הגולש.
יתרונותיה של וורדפרס
וורדפרס היא מערכת ניהול תוכן (CMS – content management system) המובילה בעולם. על גבי וורדפרס פועלים מעל 40% מכלל האתרים בעולם (מקור – https://wordpress.org). המערכת מאפשרת עבודה פשוטה ואינטואיטיבית עם אתרים המופעלים על גביה. ליצור דף חדש, לשנות תוכן קיים, להוסיף יכולות חדשות – כל זאת ועוד קל עם מערכת ניהול תוכן בכלל וורדפרס בפרט.
בין יתרונותיה הבולטים ניתן למנות:
- התפתחות תמידית. פעם בכמה חודשים יוצאת גרסה חדשה ומעודכנת, עם אפשרויות חדשות, פתרון באגים ושיפור של תפקוד המערכת.
- קהילת מפתחים ענקית – המוני מפתחים יוצרים תבניות ותוספים (על זה בהמשך) לוורדפרס ובכך מאפשרים למשתמשים לבנות אתרים מורכבים בקלות יחסית.
- קוד פתוח. תוסיפו כמעט כל מה שאתם רוצים לאתר. תשנו, תרחיבו, תנצלו את היכולות של המערכת על מנת לבנות פונקציונליות חדשה שתשרת אתכם. ואם היא תשרת גם אחרים, אתם יכולים למכור את מה שבניתם ולהתפרנס מזה.
- קלות השימוש. כן, ממש פשוט. הממשק אינטואיטיבי וברור, תוך זמן קצר תוכלו לעבוד במהירות ויעילות עם המערכת.
מה זה תוספים לוורדפרס?
תוסף זה קטע קוד שמרחיב את הפונקציונליות הבסיסית של וורדפרס. למשל, תוספים (או פלאגינים) יכולים להקנות יכולות חדשות כגון:
- שיתוף תכנים ברשתות חברתיות
- לשפר את יכולות ה-SEO של האתר
- להוסיף אלמנטים ויזואליים, כגון גלריות ווידג'טים
- פופאפים וצ׳אטים שונים
- ועוד
עכשיו כשהבסיס הונח, אנחנו יכולים לעבור לנושא העיקרי של המאמר – תוסף מסוג ״בונה אתרים״ או, מונח שאני אישית מעדיף, ״עורך ויזואלי״ או ״עורך חזותי״ בעברית תקנית.
מה זה בונה אתרים (בילדר) בוורדפרס?
בואו קודם כל נענה על השאלה לעיל וניצור שפה משותפת.
בונה אתרים בוורדפרס זה תוסף, אשר מספק ממשק חזותי בשיטת גרירה ושחרור (drag and drop) לבניית אתרים.
משמעות הדבר שבמקום שאנחנו נכתוב קוד HTML/CSS/JS שיקנה לאתר שלנו את החזות ואת הפונקציונליות להם אנחנו זקוקים, אנחנו פשוט נשתמש בבלוקים שהוכנו מראש, שיש להם פונקציונליות מוכנה וחזות שניתנת לעריכה בקלות ללא כל ידע בתכנות.
נכון. זה לא פחות ממדהים.
יש בשוק כמה בוני אתרים כאלו, חלקם ותיקים יותר, חלקם חדשים. חלקם בעלי יכולות מצומצות, אחרים בעלי פונקציונליות מדהימה שסביבם נוצר גם אקוסיסטם שלם של תוספות חינמיות ותוספות פרימיום, שמרחיבות עוד יותר את היכולות שלהם.
בילדרים חינמיים לבוני אתרים בוורדפרס
בואו נדבר על 5 בוני אתרים שמגיעים ללא תשלום, שבאמצעותם תוכלו לבנות אתרים יפיפיים.
1. אלמנטור
מקום ראשון ולא רק בגלל שמדובר כאן בגאוות כחול-לבן (כן כן, חברה ישראלית). אומנם אלמנטור הוא לא העורך החזותי הוותיק ביותר, אבל הוא אחד הפופולריים בעולם ובעל יכולות פיתוח מדהימות. גם גרסתו החינמית תספיק כדי לפתח אתר יפה ופונקציונלי.
נכון לרגע כתיבת שורות אלה, אלמנטור מותקן ביותר מ-5 מיליון אתרים בעולם. הוא מחזיק בציון שביעות רצון גבוה מאוד וממשיך לצבור פופולריות בקרב משתמשים.
יתרונות
- ממשק ידידותי מאוד למשתמש
- קל מאוד ללמוד לעבוד איתו
- תאימות מצוינת ועדכונים תכופים
- תבנית ייעודית Hello Elementor
- יכולת עריכה של הדרים ופוטרים (headers and footers). אומנם בגרסה החינמית של אלמנטור תזדקקו לפלאגין נוסף כדי לקבל גישה לאפשרות הזאת, אבל זה עדיין הופך אותה לזמינה.
- מעל 30 אלמנטים של עיצוב
- מעל 30 תבניות עיצוב מוכנות
- יש תוספים חינמיים צד שלישי שמרחיבים עוד יותר את הפונקציונליות של התוסף.
- תמיכה מלאה בעברית ושפות RTL בכלל
חסרונות
- אין עורך אחורי (עבודה עם תיבות עיצוב ללא הצגה של תכולתן). עניין של טעם, לי באופן אישי במצבים מסוימים נוח יותר לעבוד בצורה כזאת.
סיכום
אלמנטור הוא ללא ספק הקטר שמוביל את השוק היום. פונקציונליות מצוינת כבר בגרסה החינמית ומידע מקיף על תפעולו בכל פינה הופכים אותו לבחירה טבעית כמעט.
להורדה: https://wordpress.org/plugins/elementor/
2. ויז׳ואל קומפוזר (Visual Composer)
שועל קרבות ותיק, החלוץ של תחום הבילדרים. לפני כמה שנים הושק מחדש בתור ״בונה אתרים״, כשמקור היה ממוצב כבונה עמודים. ההבדל הוא שעכשיו Visual composer יודע לערוך לא רק את אזור התוכן של העמודים באתר, אלא גם את ההדר ופוטר, שזה ללא ספק תוספת מבורכת. בנוסף, כל הממשק שלו עבר פיתוח מחדש והיום עובד על React.
יתרונות
- ממשק זריז מאוד (תודה, React) ונוח לשימוש
- יכולת מעניינת וייחודית – Insights. בזמן שאנחנו עובדים על העיצוב, אנחנו מקבלים עצות מהתוסף לגבי איך אנחנו יכולים לשפר את ה-SEO, מהירות האתר וכו׳. מצוין, במיוחד למתחילים!
- API פתוח מאפשר למפתחים ליצור הרחבות עבורו.
- ישנה אפשרות קלה וזמינה לשלב בעמוד CSS ו-JS משלכם
- בעת עריכה יש אפשרות נוחה לבטל את הפעולות האחרונות שעשית
- יש תמיכה טובה ב-RTL
- העיצוב שומר אוטומטית על רספונסיביות
- יכולות אנימציה מתקדמות
חסרונות
- הממשק אינו תומך בעברית
- האלמנטים נראים קצת מיושנים
- אין כל כך הרבה הרחבות, שזה הופך את הגרסה החינמית למוגבלת למדי
לסיכום
לא אוכל לתת המלצה לבילדר הזה בלב שלם. אם אתם מוכנים לרכוש את הגרסה המלאה, אז Visual Composer הוא בהחלט אופציה טובה. אם לא, אז יש אפשרויות טובות יותר.
להורדה: https://wordpress.org/plugins/visualcomposer/
3. ביוור בילדר – Beaver Bilder
טוב, ראשית כל – זה מצחיק. כי היוצרים של ה-Beaver Builder החליטו לעשות כבוד לישראלים ותרגמו את הממשק שלהם לעברית. באמת תודה, אבל עדיף היה להשאיר אותו באנגלית. נראה שלטובת התרגום הם השתמשו בגוגל טרנסלייט, לכן ״ברוכים הבאים לבונה בונה״ (Beaver Builder, הבנת?) כל פעם גורם לי לפרץ צחוק בלתי נשלט.
אבל אם אנחנו רגע נעזוב את הנושא של העברית ואת הלוגו החמוד של התוסף, אני יכול לומר שמדובר פה בתוסף רציני באופן מפתיע. מפתיע, כי יש לו המון מה להציע ולדעתי הוא לא פופולרי מספיק, לא כפי שמגיע לו. יכול להיות שהסיבה לכך היא שהפוטנציאל המלא שלו נמצא בתוסף פרימיום, גרסה חינמית, אותה אנחנו בוחנים כאן, מציעה אפשרויות מצומצמות יחסית. אך יחד עם זאת, מדובר פה בפתרון סולידי בהחלט.
יתרונות
- ממשק אינטואיטיבי ומהיר
- מותאם לעבודה עם כל תבנית כמעט
- מותאם היטב ל-SEO – בנוי כך, שאין קוד מיותר שנטען בדפדפן של המבקר, שזו מחלה ידועה של בילדרים. גורם לאתר להיות מהיר יותר.
- יש כמות מכובדת של הרחבות לפונקציונליות של התוסף, שפותחו על ידי מפתחים צד שלישי
- אפשרויות עריכה מתקדמות, כגון הצגת מבנה העמוד באמצעות שכבות, בדומה לפוטושופ.
חסרונות
- יחסית מעט אלמנטים בגרסה החינמית (אך ההרחבות מצילות את המצב)
- תרגום לעברית פשוט נוראי. גורם לדימום מהעיניים
- גם התמיכה בעברית לא טובה. כמובן שניתן לסדר את זה באמצעות CSS, אני אדבר על זה בהזדמנות, אבל עדיין – זה לא פתרון אופטימלי.
לסיכום
לא לאתרים בעברית. חבל להתעסק בכלל. אך אם תבנו אתר לשוק הבינלאומי שלא צפויה לו גרסה בעברית, אז בהחלט אפשר ללכת על הבילדר הזה. לא בתור אופציה ראשונה, אבל אם יש חשק להרפתקה, אז זו בחירה לא רעה בכלל.
להורדה: https://wordpress.org/plugins/beaver-builder-lite-version/
4. סייט אוריג׳ין (Site Origin)
עוד בילדר, הפעם תוצרת דרום אפריקה. הוא נחשב אחד המובילים (זו הסיבה בגללה הוא נכלל ברשימה זו). למרות שעיצוב הממשק שלו קצת מיושן, הוא דווקא יודע לשלב בתוכו את היתרונות של עריכה ויזואלית עם עריכת בלוקים, שזה בעיניי יתרון ענק. הוא תומך גם בגוטנברג, עורך ויזואלי מובנה של וורדפרס, בצורה מלאה. על פי wordpress.org, יש לו מעל מיליון התקנות פעילות וציון שביעות רצון של משתמשים מאוד גבוה.
יתרונות
- ממשק מאוד מהיר
- משלב תמיכה מלאה ואינטואיטיבית בווידג'טים של וורדפרס וגם של תוספים אחרים
- דפדפן ידידותי שמציג היסטוריה של שינויים ומאפשר לבטלם בלחיצה – עריכה ללא חשש
- ישנן הרחבות חינמיות מהמפתח עצמו וגם צד שלישי
- בונה בלוקים בשיטת קאסטומייזר – מוצג ליד הצגה של העמוד שמתעדכן לייב בהתאם לשינויים שאתם עושים – מצוין!
חסרונות
- עברית, עברית, עברית. אומנם התמיכה היא לא רעה מבחינת הטקסט, אך אם ממשק ניהול וורדפרס שלכם הוא בעברית, אז הבלוקים בעמוד הם השתקפות מראה של הבלוקים בבילדר, שזה לא נוח – שמאל זה ימין, וימין זה שמאל… בנוסף, גם הטקסט עצמו נדבק לצד הלא נכון בתוך הווידג׳ט. הכל פתיר או נסבל, אבל הייתי מצפה שישפרו.
- חסרון נוסף – הגרסה החינמית אינה תומכת בפוסטים מותאמים (Custom posts).
לסיכום
בהחלט ממליץ עליו לפרוייקט הבא שלכם, אך גם כאן חייב לסייג את המלצתי לפרוייקטים בשפות LTR. אתרים בעברית וערבית (RTL) הייתי ממליץ לחפש פתרון אחר.
להורדה: https://wordpress.org/plugins/siteorigin-panels/
5. בריזי Brizy
ילד חדש בשכונה, שכבר נשלטת על ידי מתחרים גדולים וענקיים. בחרתי לדבר גם עליו כי אני אוהב לתת סיכוי לחדשים. בריזי רוכבים על הבטחת ה-No Code המאוד פופולרית בימים אלה, אבל בסופו של יום כל הבילדרים הם No Code, כך שבמקרה זה מדובר במהלך שיווקי גרידא.
לבריזי יש מעל 90 אלף התקנות פעילות, ציון שביעות רצון גבוה למדי. אין הרחבות צד שלישי – נתח השוק שלו פשוט לא מצדיק את זה בינתיים.
והתוצאה? הופתעתי לטובה! ממשק קליל ופשוט. מאוד פשוט. יש המון אפשרויות כבר בגרסה החינמית. ועוד הרבה, הרבה יותר בזו הנמכרת תמורת תשלום שנתי, אבל נעזוב אותה כי היא לא קשורה לדיון.
בלוקים של בריזי הם חלקים שלמים בעיצוב של האתר, והמבחר מאוד משמעותי, כאמור. יש המון אפשרויות מקדמות בכל הקשור לעבודה עם בלוקים האלו, והכל נוח ואינטואיטיבי.
יתרונות
- פשטות מדהימה. לבחור בלוק, להקליק עליו ויש לכם עמוד מוכן תוך פחות מדקה!
- מבחר גדול של עיצובים ויכולות – לא אופייני לגרסאות חינמיות
- עורך חזותי מהיר מאוד ונוח מאוד לשימוש. בלי תקלות ושגיאות, עבודה חלקה
- אפשרות פשוטה ונגישה לבטל את הפעולות האחרונות
- אפשרות לשמור עיצובים בענן, על מנת שניתן יהיה בקלות להשתמש בהם באתרים אחרים
- רוב הממשק מתורגם לעברית והבילדר באופן כללי עובד טוב עם טקסטים כתובים מימין לשמאל. הללויה!
חסרונות
- האקוסיסטם לא מפותח
- אין אפשרות להזין JS ו-CSS בלי לצאת מהבילדר. אבל לפי מפת הדרכים של המפתח, זה כרגע בפיתוח.
לסיכום
הבילדר הפתיע לטובה. אני לא יכול להמליץ עליו לפרויקטים מורכבים כי לא התנסתי בעצמי, אבל לבנות אתר תדמית, אפילו מתקדם – רוצו על זה. בילדר שהוא פשוט כיף!
להורדה: https://wordpress.org/plugins/brizy/
6. בילדר WP Page Builder
בילדר מרשים ובעל יכולות, אם כי ללא התקנות רבות מדי – לפי WordPress.org, קצת מעל 10000 התקנות פעילות. הבילדר מציע סט סטנדרטי יחסית של אלמנטים לעמודי אינטרנט (קרוב לשלושים) ועיצובים בודדים ברמה של עמודים שלמים. אהבתי את גמישות במבנה שורת עיצוב (Row), אבל באופן כללי הבילדר השאיר רושם נייטרלי.
יתרונות
- חינמי
- ממשק גרירה ושחרור המזכיר את הקסטומייזר
- גמישות בעיצוב
- תמיכה בעברית
חסרונות
- כפתורי שליטה על הבלוקים של העיצוב קטנים מדי, קשה לראותם בבירור ואפילו להקליק עליהם.
- אלמנטים מסוימים של ההגדרות לא מסודרים כמו שצריך כשממשק הניהול בעברית. זה מציק
- אין אקוסיסטם סביב התוסף. כדי להרחיב את יכולותיו צריך לרכוש חבילת פרימיום.
סיכום
אני לא רואה את עצמי משתמש בבילדר הזה לכל אתר שהוא, לא משנה באיזו שפה. הוא לא רע, אך התחרות קשה ועליו להשתפר על מנת להוות תחליף ראוי לשחקנים אחרים.
להורדה: https://wordpress.org/plugins/wp-pagebuilder/
7. בילדר Themify
הבא בתור בשורה של בילדרים מוצלחים הינו Themify. אומנם הוא אינו מתהדר בהתקנות פעילות רבות (קצת מעל 10000 התקנות), הוא בהחלט מועמד ראוי לבנות את האתר הבא שלכם. ממשק נוח וידידותי, מבחר מכובד של אלמנטים מוכנים מראש ולא פחות חשוב – המון שיפורים הקשורים למהירות טעינת העמודים ו-SEO באופן כללי כבר כלולים, כך שלא תצטרכו להוריד פלאגינים נוספים שיעשו את העבודה.
יתרונות
- ממשק זריז ואינטואיטיבי
- אנימציות
- אופטימיזציות מובנות של קבצי CSS, JS, תמיכה בפורמט Webp
- מצב תחזוקה מובנה
- מבחר משמעותי של אלמנטים ועיצובים מוכנים
- תמיכה טובה בעברית
חסרונות
- הרחבת פונקציונליות רק מטעם המפתח, אין אקוסיסטם, לפחות לא עכשיו.
סיכום
מועמד מצוין לאתר הבא שלכם. כמובן, הכל תלוי במשימה, אך לבילדר הזה יש יכולות מרשימות הוא עובד עם כל תבנית פופולרית.
הורדה: https://wordpress.org/plugins/themify-builder/
כמה מילים לסיכום
העולם המופלא והעשיר של בילדרים נותן המון מוטיבציה ומעניק יכולות מדהימות לכל מי שרוצה לבנות אתר, אפילו אם זו תהיה הפעם הראשונה שלו או שלה. כמובן שרק לבנות אותו זה לא מספיק, כפי שאני חוזר ואומר במאמרים שלי – יש עוד המון דברים שצריך לדעת לקחת בחשבון, על מנת שלאתר שתבנה/י יהיה סיכוי להפוך להיות מקור פרנסה עבורך. יחד עם זאת, העובדה שהאפשרות לבנות אתר לבד קיימת והיא נגישה מכל בחינה (כולל כספית) זה מדהים. המגבלה היחידה היא הדמיון שלך.
אז על אילו בילדרים חינמיים לבוני אתרים בוורדפרס אני ממליץ? ממה כדאי להתחיל? אני הייתי מדרג את אלמנטור כמועמד מספר אחד. אין מה לעשות, לאלמנטור יתרונות רבים ויכולתיו (גם בגרסה החינמית) עולות על רוב המתחרים.
בריזי נראה כמו הרפתקה מעניינת ששווה ניסיון, וגם Site Origin נראה מבטיח, אם אתם בונים אתר בשפה שהיא לא עברית או ערבית.
כרגיל, אני אשמח להשיב לכל שאלה שלכם בנוגע לבניית אתרים וקידום אתרים, להעניק ייעוץ ללא תשלום (עד 20 דקות) ואנחנו נשמח להיות כתובת לכל הצרכים הדיגיטליים שלכם!